ceclick ceclick 'heartbeat' aku nih...

Thursday, September 11, 2014

Kronologi Cinta ;)

Assalamualaikum.

Menghampiri setahun tak update blog. Rindu oiiii....Kali terakhir post Oct 2013. Perut sedang memboyot. Mood untuk blog terus mati. Tak bernafsu la lebih kurang ceritanya....muahahahahhahaha...

Readers, (ade ke yg nak baca T____T )

Alhamdulillah.
Daku dah selamat bersalin 9Jan2014. Syukur selamat semuanya . Szer. Tak da rezeki nak bersalin normal. Gamaknya tukang bagi semangat dok jauh kot masa tu....kuang3


 Day-1
Fresh dari perut omak setelah lebih dari 15 jam bertarung nyawa..

Anak diberi nama Muhammad Thaqeef Daiyan Bin Mohd Taufeeq. Berat 3.34kg. Udah ade gigi bawah sebatang masa dalam perut lagi. Mungkin la penangan Ostemetrix. Terlebih kalsium kekdahnya....




Day-4
Masa ni tgh sedih sebenarnya. Bapak Mat Daiyan baru balik Pulapol ngan FIL.
Sedihhhh oiii.



Day-3
Baru dapat jumpa anak...1 malam je dapat balik. Mana la mak tak sedih.huhu

Tengok pic ni mesti sayu. Tak sedar meleleh air mata. Satu2 nya pic bapak ngan anak.  Hanya menghitung hari nak habiskan pantang & jumpa Bapak Daiyan masa hari tauliah...

Hari2 mengira hari. lol. 




1Mac2014- Alhamdulillah Pak Polisi sudah tamat latihan. Dalam masa 9 bulan macam2 ujian & dugaan. Nanges laju2 masa beliau ditauliahkan. Allahuakbar rasa sebak sangat. Tengah padang kawad tu tengok anak sambil bergenang air mata....inila hadiah atas segala pengorbanan kami. Setiap minggu turun naik bas ke KL, dok hotel sorang2...Korang dapat rasa tak ape yang aku rasa? takde perasaan sudah! p main jauh2..hahahahahaha...

Datang Pulapol masih dalam pantang ke-52....mak iolss suh pantang 60 hari. Tapi tak berjaya. ok beberapa hari lepas tu bentan. padan muka kau nun!!



X DOP GAMBOR HARI TAULIAH. SEMUA DEKAT LAPPY MAK SEDARA.ENTAH BILA NAK KUTIP HAHAHAHAHAHAHA






7Mac-Majlis aqiqah Mat Daiyan & doa selamat.

ko tengok Bapak Daiyan! udah tak ghupe orang....berkilat ya amatttt...kesian. kahkahkah



8Mac2014-Malu ceqqq nak cerita..hikhik
(masa ni jugak tragedi MH370 huhu)

Majlis sanding mak bapak Mat Daiyan. Tak beragak kan dah ade anak pun nak sanding bagai....sapa suh nikah gantonggg siap keluar anak 1. pakej gittew...;)



Tak padan dengan puting. Ada hati nak pakai tengkolok bapak yer...hahahaha..

BTW, sekarang Mat Daiyan dah tak pakai puting...gudjob anakk!!






23Mac-Again, majlis sanding mak bapak Daiyan...emang dasarrrr...kih3

Majlis yang ni siap ade lalu bawah pedang bagai....

bersama2 gang Sword Barrel. thanks uolsss..;)




Mana tak demam & bentan bagai...tengok la aktiviti aku gane. Pack gilerr oiii...

Terima kasih anakku kerna beri kerjasama sepenuhnya....huhu. Tak meragam langsung sepanjang mak dia tengah bersanding. Nampak tak betapa baiknya anakku...we love u mmmuahhhhh....

Masa majlis belah aku, petang tu dah setel semua, dalam kul 4 tu aku tgk la beg Mat Daiyan....Ya Allah dia minum susu tak sampai 3auns...Aku dah siap perah sampai 2 stgh botol...menangis aku pandang dia....berkali2 mintak maaf sambil ciyom.....Aku sedap2 makan beradap, anak aku perut kosong. Aku tak salahkan siapa2 pun. Banyak tangan yang tolong jaga. Lagi aku berterima kasih kat diorang yang sudi jaga anak aku....Baik la anak aku, tak ngamok pun...tak berbunyi langsung....


Haaa masa belah laki plak aku silap bagi botol...aku bagi botol yang puting lubang besor. Marah la Mat Daiyan. Mujur masa dia marah2 tu kitorang dah selesai makan & segala adat istiadat bagai....gigih la aku ngan bapaknye carik bilik nk DF...jenuh pusing dewan tapi tak jumpa....mujur jumpa jugak tapi stor la...jadi laaa....haha..walaupun stor tu nampak sangat la horrow, tapi sebab ade Bapak Daiyan & Mat Daiyan, ku gagahkan jua......lega dapat DF anak!! paham2 la kalo teko penuh kannnnnnn...kih3



ok. selesai majlis. now berehat sambil tunggu lakiku carik rumah kt KL sinun...

jadi org KL kooo..aku paling taksuke dok KL..jem serabut kalut semua ada.....haha


Bulan 5 masuk rumah baru bersama anak....tinggal lah kami bertiga membina & mencorakkan rumah tangga. Seronok teruja eksaited semua bercampur baur...

sedih sebab terpaksa berpisah dengan mak abah. sepanjang preggy dok dengan depa. layanan 1st class baq hang! masa aku  nak beranak mak yang paling kalut & gabra....hihi. ghindu emak. 
Ya Allah lindungi & rahmati ibu bapa kami. Aamen.

gumbira sebab nak dok sama2 ngan laki. Tak sempat nak honeymoon berdua. Tup2 keluar 1 anak ..haha



k lah. Tak larat nak type & ingat balik semua...hahaha...

Mat Daiyan sekarang dah 8m/o ++......Kejap je masa berlalu. Pantas masa meninggalkan kita. Ghindu baby ibu...banyak akal dah oiiii.....pening mak ni haaaa...

POD (pic(s) of Daiyan), 





see my gigi nan separang ittew..

pampers over size..haha

Raya 2014-muka sedih sebab ayah tak dapat beraya bersama atas tugasan kerja...





Today- menjak dah lasak ni, payah betol nak snap pic..sokmo blur.






Ibu & Ayah pun nak tumpang glem anak gak....
kbai..T____T




Sekian kisah benar,
Ayah.Ibu.Daiyan


3 comments:

ch@ said...

Salam....penuh satu entry mcm2 ceritanya ye.
Slmt menongkah alam rumah tangga ye adik. Akak doakan semuanya dipermudahkan dan happy selalu.
Mula2 mmg payah, lama2 nnt biasalah tu, hihiii...

Yg benar, isteri polis juga. Ngehehe.

Bonda Fa Alwa said...

Salam akak.,nak tanya, masa ni suami akak tengah training inspekctor ke apa?

Ada yang kata 3 bulan, ada yang kata 6 bulan, ada yang kata 9 bulan..

Mana satu betul..
3 bulan aja kan yang tak dapat balik.. Bulan keempat?

Isk..

Tengah dok sayu jugak ni...
Nak bersalin anak kedua maybe bulan 3 ni.. Tapi somi kena masuk polis bulan depan... Cemana.. T_T

Mashu nUnU said...

sis @cha.....hihi thanks...menghampiri setahun...mula membiasakan diri jd isteri polis..hew3..


sis Bonda Fa Alwa....sebetulnya, training inspektor 9bln...husband masuk bln 2 kan? nanti kalau sis dah deliver, suh family hantar semboyan kt pulapol melalui balai polis yg trdekat dgn rumah sis...dpt la pelepasan dlm 2 @ 3 hari.....merasa la sis mcm ape yg sy rasa....